Brandend Maagzuur – Symptomen

Brandend maagzuur is een brandend gevoel in de borst. De sensatie kan zich maximaal verspreiden naar de keel, kaak, armen of rug. Daarom wordt maagzuur vaak verward met pijn op de borst als gevolg van een hartaanval . Echter, als er een persoon is die pijn heeft op de borst om welke reden dan ook, moet men onmiddellijk een arts raadplegen.

Zuurbranden (ook vaak genoemd: zure oprispingen) treeden meestal op 30-60 minuten na de maaltijd. De pijn is erger wanneer men gaat liggen, naar voren bukt of perst bij de ontlasting. De pijn wordt verlicht door rechtop te zitten of staan, speeksel of water te slikken, of door het nemen van antacida.

  • Als kleine hoeveelheden maagzuur of zakkend voedsel buiten de slokdarm wordt gestuwd en omhoog in de mond beland, kan de persoon een bittere of zure smaak (oprispingen) ervaren. Regurgitatie komt vaak na de maaltijd, vooral als de persoon gaat liggen, bukken, of overbelasting.
  • Maagzuur kan ook invloed hebben op de luchtwegen, veroorzaakt astma, heesheid, chronische hoest , keelpijn , of tand schade (zuur vreet het glazuur op de tanden). De persoon kan het gevoel krijgen alsof hij of zij heeft een brok in de keel heeft.
  • Als de zure reflux blijft voor langere tijd, raakt de slokdarm beschadigd. De persoon kan moeite hebben met slikken. In ernstigere gevallen, treden gewichtsverlies en dehydratatie op. Zeer zelden kan de slokdarm bloeden of helemaal scheuren omdat het zo beschadigd is. In ernstige gevallen kan de persoon bloed overgeven of kleine hoeveelheden bloed in de ontlasting hebben.

Geef een reactie